16 Mayıs 2012 Çarşamba

Butik Kurabiye Hamuru

Bu kurabiye tarifini kızımın diş buğdayı ve doğum günlerinde yapıp istediğim gibi şekillendirip, süslemiştim. Üzerindeki süslemeleri marshmallov ile yaptığım şeker hamuruyla yaptım. Kurabiye tereyağ ile yapıldığından harika bir lezzet ve gevreklikte oluyor. Tabi ben tereyağı sevmem diyenler margarin de kullanabilirler.

 Malzemeler:

  • 220 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 110 gr pudra şekeri
  • 1 yumurta
  • 400 gr un
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • bir tutam tuz
  • 1 paket vanilin
  • 1 yemek kaşığı süt

 Yapılışı:

  • Pudra şekeri ve yumuşamış tereyağını krema kıvamına gelinceye kadar çırpıyoruz.
  • Krema kıvamına gelen bu karışıma sırasıyla yumurta, süt ve kuru malzemeleri ekleyerek yumuşak kıvamda bir hamur hazırlıyoruz.
  • Unlanmış tezgahta merdane ile 1 cm kalınlığında açarak istediğimiz kurabiye kalıplarıyla şekillendiriyoruz.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip fırına veriyoruz.
  • Fırınınız normal fırınsa 180 derecede , turbolu fırınsa 170 derecede üzerleri hafif pembeleşinceye kadar ( rengi koyulaşmadan beyaz rengi hakim olacak şekilde yaklaşık 10 dk kadar) pişiriyoruz.

Marshmallow ile şeker hamuru: 

  • İstediğiniz bir markada ( ben haribo kullanmıştım) marshmallow şekerlerinden 2 paket alın.
  • Beyaz alırsanız renklendirmesini istediğiniz gibi yapabilirsiniz.
  • Mikrodalga fırını olanlar şekerlerini sıvı yağ ile yağlanmış cam bir kaseye koyarak 1-2 dk ya da yumuşayıp kabarıncaya kadar fırınlasınlar. Burada dikkat edilecek nokta süreyi ve kabarmayı iyi gözlemleyin çünkü birden kabararak sertleşebiliyor.
  • Ya da yine cam kase içerisinde tencerede kaynattığınız suyun üzerinde benmari usulü eritebilirsiniz.
  • Erimiş şekerlere 3 yemek kaşığı su 350-400 gr kadar ( şekerin hamur kıvamına gelmesi durumuna göre değişebiliyor) pudra şekeri, bir tutam tuz ile yoğuruyoruz. 
  • Önceleri yoğururken zorlanılıyor ancak sonradan hamur yumuşuyor ve kıvama geliyor.
  • Pudra şekerinin içerisine bira nişasta katarak şekerden tasarruf sağlayabilirsiniz.
  • Yoğururken kolaylık olması için bir miktar margarin kullanılabilir.
  • 2 hafta kadar strech film ile sararak oda ısısında saklayabilirsiniz.
  • Hazır olan hamurunuzu merdane ile açarak kurabiyeler için kullanıdığınız kalıplar ile kesip, arkalarına fırçayla su sürüp kurabiyelere yapıştırabilirsiniz.
Kurabiyeleriniz hazır, afiyet olsun...

2 yorum: